İnfertilite (Kısırlık) Nedir? Kısırlık Tedavisi Nasıl Yapılır

Kısırlık (infertilite); Bir yıl gebeliği önleyici herhangi bir korunma yöntemi uygulanmaksızın düzenli ve sürekli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilmemesi infertilite (kısırlık) yani kısırlık olarak adlandırılmaktadır. İnfertilite görülme sıklığı toplumlar arasında büyük farklılıklar göstermez, tüm dünyada çiftlerin yaklaşık yüzde onbeşi infertilite (kısırlık) nedeni ile bir kısırlık tedavi uzmanına başvurmak zorunda kalmaktadır.

Bazı durumlarda kısırlıktan şüphelenmek ve durumu açıklığa kavuşturmak için bir yılın geçmesi beklenmeden Tüp Bebek Danışmanlığına başvurmak gerekir;

  • 35 yaşın altında ve 12 aydan daha uzun süredir gebe kalmak için uğraş varsa,

  • 35 yaşın üzerinde ve 6 aydır gebe kalmak için uğraş varsa,

  • 40 yaşın üzerinde ve 3 aydır gebe kalmak için uğraş varsa,

  • Önceki gebelikler düşükle sonlandıysa,

  • Çiftlerin sağlıklı bir cinsel beraberlik yaşamalarını engelleyen ruhsal ya da fiziksel problemleri varsa,

  • Çocuk sahibi olmak için daha önce tedavi alınmasına rağmen, sonuç başarısızsa.

osmandenizhanozgun-tup-bebek-danismanligi

Kısırlık (İnfertilite) Nedenleri

Özgün Tüp Bebek Danışmanlığı, Kısırlık (İnfertilite) nedenlerine, bilimsel çerçevede ve yenilikçi bir anlayışla yaklaşmaktadır. Türkiye’ de ilk kez Özgün Tüp Bebek Danışmanlığının benimseyerek uyguladığı bu yeni bilimsel yaklaşıma göre: “Klasik İnfertilite Değerlendirmelerinde, neden olarak ortaya konan birçok işlev ve yapı bozukluğu, aslında temelde varolan nedenlerin bir sonucudur.”

Eşler arasında sağlıklı cinsel beraberliğin gerçekleşememesi, sağlıklı ve düzenli beraberliğe rağmen, üreme hücrelerinin (yumurta ve spermin) birleşmelerinin zorlaşması veya engellenmesi, üreme hücrelerinin birleşebilmesine rağmen döllenmenin gerçekleşememesi, döllenme gerçekleşmesine rağmen embriyonun gelişememesi, embriyonun gelişmesi ancak rahimde tutunamaması, embriyonun gelişiminde sorun olmamasına rağmen oluşan gebeliğin zamanından önce düşükle ya da erken doğumla sonlanması gibi durumlar, bir kısırlık (infertilite) olgusunda sonuç olarak karşımıza çıkabilir.

Rahimde tutunmanın ve fetal gelişimin aksaması, üreme hücrelerinin birleşmelerinin zorlaşması veya engellenmesinin ana nedeni bu hücrelerin üretimlerinin erkek ve kadınlarda sağlıklı olarak gerçekleştirilememesidir. Birleşme gerçekleşmesine rağmen rahimde tutunmanın engellenmesi ise bağışıklık veya genetik kökenli olabilmektedir. Peki, hangi nedenler üreme hücrelerinin oluşumunu etkiler, hangi nedenler gebeliğin doğuma ulaşmasını engeller: İşlev ve yapı bozukluklarının temelinde var olan, “Gerçek Kısırlık (İnfertilite) Nedenleri” yedi ana başlık altında toplanmaktadır.

  • Hormonal işlev bozuklukları,

  • Anatomik (organlara ait) yapı bozuklukları,

  • Psikofizyolojik (ruhsal ve fiziksel) işlev bozuklukları vaginismus,

  • Enfeksiyöz (mikrobik hastalıklıklar) ve toksik (çevresel) faktörler,

  • İmmünolojik (bağışıklık sistemi) işlev bozuklukları ,

  • Hemofilik (kanama –pıhtılaşma) işlev bozuklukları,

  • Genetik ( kalıtımsal) işlev bozuklukları.

Yukarıdaki bahsedilen temel kısırlık (infertilite) nedenleri kadında ve erkekte kendini farklı sonuçlarla göstermektedir. Örneğin;

  • Hormonal işlev bozukluklarına bağlı nedenler sonucunda, kadında adet düzensizlikleri şeklinde ortaya çıkarken, erkekte cinsel işlev bozuklukları (sertleşme problemi, erken boşalma v.b) şeklinde ortaya çıkabilir.

  • Anatomik (organlara ait)yapı bozukluklarına bağlı nedenler, kendisini kadında tüplerde tıkanıklık, miyom, polip şeklinde gösterirken, erkekte de varikosel, inmemiş testis şeklinde gösterebilir.

  • Psikofizyolojik (ruhsal ve fiziksel) işlev bozukluklarına bağlı nedenler kendisini kadında vajinismus, erkekte sertleşme problemi olarak gösterebilir.

  • Enfeksiyöz faktörlerden (mikrobik hastalıklıklar) tüberküloz, kabakulak anatomik ve patolojik problemler oluşturarak kısırlığa neden olabilir.

  • Toksik (çevresel) faktörler; tarım ilaçları, çeşitli kimyasallar anatomik veya patolojik problemler oluşturarak kısırlığa neden olabilir.

  • İmmünolojik (bağışıklık sistemi) ve Hemofilik (kanama–pıhtılaşma) işlev bozukluklarına bağlı nedenler sonucunda, embriyoların rahime tutunmalarında ya da tutunsalar da bunun sürekliliğini sağlamada meydana gelen problemler nedeni ile infertilite (kısırlık) oluşabilir.

  • Genetik (kalıtımsal) işlev bozukluklarına bağlı nedenler, kendisini çiftlerde tekrarlayan düşükler olarak gösterebilmektedir.

İnfertilite (Kısırlık) Nedenine Yönelik Yapılması Gereken İncelemeler (Teşhis)

ÖZGÜN Tüp Bebek Danışmanlığına geldiğinizde, ilk olarak konunun uzmanı doktor, sizinle ön görüşme yapacaktır. Bu görüşmede İnfertilite öykünüzü dinleyen doktorunuz, sağlık geçmişinizi anlamaya yönelik sorular soracaktır. Görüşmenin ardından, infertilite (kısırlık) nedeninizi teşhis etmede kullanılacak muayene ve testler aşamasına geçilir.

Kısırlık (İnfertilite) Tedavisi için Muayene ve Teşhis Aşamaları


Özgün Tüp Bebek Danışmanlığı ile hayaliniz gerçek olsun.

Çocuk özlemi çeken ailelere umut olmak için varız.